Les met je eigen paard

Heb je behoefte om jezelf samen met je paard zowel fysiek- als mentaal te ontwikkelen? Exousia kan je hierbij helpen.

Exousia gaat uit van respectvol leiderschap aan het paard. Hierdoor wordt de mens tevens een respectvol leider, ridder of edelman/vrouw voor zichzelf.

Er wordt uitgegaan van het individuele  paard en mens. Een rode draad bij alle combinaties is van met behoud van de juiste sfeer in beweging zijn en tot vorm komen. Dit wordt bereikt door uit te gaan van de principes van het rechtrichten volgens de klassieke rijkunst.

De juiste sfeer betekent een rustige omgeving en een rustig paard en mens. Er wordt begonnen met werken aan de hand, vrij werken of longeren om het paard los te werken.  Aan de ruiter worden ontspannings- en focus oefeningen aangeboden.

De juiste beweging ontstaat door samen te gaan zoeken naar balans. Hiervoor is de klassieke dressuur een prachtig middel.  Zijgangen kunnen ingezet worden om stroming en harmonie te vinden maar zijn geen doel op zichzelf. in deze fase is het belangrijk naast rust fysieke activiteit vanuit het achterbeen te genereren.  De dressuur is er voor het paard en niet andersom. 

Als de juiste sfeer en beweging zijn ontstaat daaruit de juiste vorm. Het paard wordt compacter , krachtiger en tegelijkertijd vrijer en trotser.  Er wordt de juiste belans tussen spanning en ontspanning gevonden en het paard wordt fysiek en mentaal sterker.  Het paard wordt als het ware geboetseerd naar de juiste vorm zonder geweld maar met respectvolle duidelijke vormgeving.

Het is mogelijk om te lessen met een paard van Exousia.  Uw eigen paard kan door Exousia getraind worden. Een revalidatietraject behoort ook tot de mogelijkheden. Al dan niet in combinatie met een homeopatische behandeling

Werkwijze

Vrij werken is, behalve dat het heel leuk is om te doen,  goed voor de verhouding tussen de eigenaar en het paard.  Het gaat  vooral om leiderschap naar het paard toe en hier vanuit een vertrouwensband opbouwen.  De mens krijgt hierdoor meer kennis over hoe hij de dingen doet. 

Werken aan de hand is belangrijk om het paard recht te richten en meer balans aan te bieden zonder dat er sprake is van extra belasting van de rug. De zijgangen zijn het paard op deze manier makkelijk aan te leren.

Regelmatig longeren is belangrijk voor de ontspanning en ontlading voor het paard maar heeft ook een gymnastiserende werking.

Fijn met je paard rijden is een gevolg van een goede basis in de fysieke en mentale balans van het paard. Elementen die in het werken aan de hand zijn aangeleerd en geoefend komen op het paard weer terug.  

Marieke heeft ruim 25 jaar ervaring in het werken met paarden. In 2010 heeft ze de opleiding instructrice rechtrichten bij paardenbegrijpen behaald. Sinds 2011 lest ze bij Florien de Graaf.  Regelmatig worden er clinics gevolgd.